Annons

Förslag höja pensionsåldern två år

Rätten att arbeta kvar höjs från 67 till 69 år, och den statliga ålderspensionen betalas ut först vid 63 år och inte 61 som i dag. Förslagen läggs i april av Pensionsåldersutredningen erfar Dagens Nyheter.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: SCANPIX

Utredningen väntas föreslå att förändringarna ska ske stegvis, enligt Göteborgs-Posten.

– Det är rimligt att om man genomför en förändring att det ska finnas en viss övergångstid, säger Ingemar Eriksson, departementsrådet som leder utredningen, till Dagens Nyheter.

När tjänstepension kan betalas ut diskuteras också. Gränserna bygger på avtal mellan arbetsmarknadens parter, som också berörs. I dag får privat pensionssparande och viss tjänstepension tas ut vid 55 år. Utredningen kommer enligt DN att föreslå att gränsen höjs, men hur mycket är inte känt.

Annons

– Vi provar olika alternativ och det är viktigt här att åldersgränser är rimligt synkroniserade med varandra, säger Ingemar Eriksson till tidningen.

När eventuella förändringar kan börja gälla är oklart. Först ska förslaget presenteras och ut på remiss för bedömning av myndigheter och organisationer. Det ska också godkännas av den så kallade pensionsgruppen som består av representanter från regeringspartierna och Socialdemokraterna.

Först därefter kan regeringen lägga ett förslag som riksdagen får rösta om.

Frågan om behovet av höjd pensionsålder har stötts och blötts under längre tid, inte minst under det senaste året. I februari för ett år sedan väckte statsminister Fredrik Reinfeldts utspel om att 75 år snart kan vara en rimlig pensionsålder stor debatt. Många menade att det är omöjligt för många yrkesgrupper att jobba så pass länge.

Inte minst fackförbunden var skarpa i kritiken.

– De allra flesta av våra medlemmar orkar knappt (jobba) fram till 60, sade exempelvis Kommunals ordförande Annelie Nordström i kölvattnet av statsministerns utspel till nyhetsbyrån TT.

Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, Tomas Eneroth, menade att det var provocerande att enbart prata om att höja pensionsåldern.

– Ska vi kunna få ett längre arbetsliv krävs förändringar på arbetsmarknaden. I dag slits väldigt många ut i förtid och dessutom har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden. Att enbart tala om höjd pensionsgräns blir faktiskt provocerande för alla dem som skulle vilja, men som faktiskt inte kan klara av att arbeta längre, sade han.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons