Annons

Förslag: Fler vapenbrott ska ses som grova

Fler vapenbrott ska bedömas som grova, och grova vapenbrott ska kunna ge högre straff. Tullverket ska också få utökade befogenheter.

Det är några av förslagen som regeringens särskilda utredare nu presenterar för att bekämpa skjutvapenvåldet och sprängningarna i Sverige.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Regeringens särskilda utredare Kazimir Åberg lämnar över utredningen om åtgärder mot skjutvapenvåld och sprängningar till inrikesminister Mikael Damberg (S).

Foto: Magnus Andersson/TT

Regeringens vapenutredare Kazimir Åberg presenterar betänkande om ändringar i vapenlagstiftningen.

Foto: Magnus Andersson/TT

"Det absolut viktigaste vid sidan av skärpta straff är att ge polisen resurser så att de kan fortsätta växa", säger Mikael Damberg om arbetet med att bekämpa vapen- och sprängvåldet i Sverige.

Foto: Magnus Andersson/TT

Illegala vapen som tagits i beslag av Tullverket. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förra året skedde 306 skjutningar i Sverige och 162 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. För att få en effektivare bekämpning av den här typen av brott föreslår utredare Kazimir Åberg att maxstraffet ska höjas från dagens sex till sju års fängelse för grovt vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor.

Utredaren föreslår också en utvidgad kvalifikationsgrund för att fler vapen och explosiva varor ska ses som särskilt farliga, så att fler gärningar ska bedömas som grova eller synnerligen grova.

Annons
Annons
Annons