Förslag: Fem skäl att vägra trossamfund stöd

En översyn till regeringen förslår att fem skäl där demokratiska rättigheter inskränks ska innebära att trossamfund ska vägras ekonomiskt stöd. Arkivbild.
En översyn till regeringen förslår att fem skäl där demokratiska rättigheter inskränks ska innebära att trossamfund ska vägras ekonomiskt stöd. Arkivbild. Foto: Branden Camp/AP/TT

Fem särskilda skäl för att vägra trossamfund ekonomiskt stöd föreslås i en översyn till regeringen. Syftet är att värna religionsfriheten utan att kompromissa med andra grundläggande demokratiska värden.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Trossamfund ska vägras stöd om de utövar våld mot person, tvång eller hot. Det kan handla om att rättfärdiga våld i nära relationer eller främjande av tvångsäktenskap. Om de kränker ett barns rättighet på så sätt att det finns en påtaglig risk att barnets hälsa eller utveckling skadas.

Stöd ska vägras om trossamfund inskränker en medlems fri- och rättigheter genom att utnyttja personen i en utsatt belägenhet. Eller om samfundet diskriminerar eller klart överträder principen om alla människors lika värde eller aktivt motarbetar det demokratiska styrelseskicket till exempel genom att uppmana att inte följa svensk lag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons