Annons
X
Annons
X

Förskolelarm: Föräldrar, släpp mobilen

På ett år har 32 procent fler vuxna i småbarnsåldern skaffat smart mobil. Nu larmar en majoritet av öppna förskolorna i Stockholms innerstad om att föräldrarnas ständiga koll på telefonen stör samspelet med barnet, visar SvD:s rundringning. Flera har infört mobilförbud.

(uppdaterad)
[object Object]
Föräldrars ökade fingrande på mobiler stör samspelet med barnen, menar flera förskollärare. Vanessa Sartori har dock en plasttelefon när hon leker med Alicia, 1,5 år, på Skånegläntan öppenförskola på Södermalm. Foto: LARS PEHRSON

Pang. Två ettåringar krockar och börjar gråta. Det är snart sångsamling på öppna förskolan vid Skånegläntan på Södermalm i Stockholm - och fullt ös. Det gäller att vara uppmärksam.

Nico, nio månader, tittar storögt på. Hans pappa Luca Cagnassi, som är hemma med Nico några dagar i veckan, känner press att skicka bilder till mamman och hålla koll på jobbet.

– Jag skulle fota en gång och skicka till hans mamma och då föll Nico. Det gick bra, men det är svårt att multitaska. Man känner sig lite skyldig ibland, säger han.

Annons
X

Jag tycker att man kan sköta sin Facebook när man har lagt barnen.
Barnpsykologen Pia Risholm Mothander.

Anna Lindelöf, som arbetar på öppna förskolan, ser ofta föräldrar sitta koncentrerade i telefonen i stället för att engagera sig med sina barn.

– Precis nu ser jag en pappa släppa ner sitt barn. Det första han gör är att ta upp telefonen. Så är det hela tiden. Ungarna får leka själva medan föräldrarna sitter och kollar Facebook, säger hon.

Anna Lindelöf säger att de försökt införa mobilförbud.

– Vi har satt upp lappar, men det funkar sådär.

Andelen vuxna mellan 25 och 35 år som har en smart telefon ökade med 32 procent mellan 2011 och 2012, visar Internetbarometern, som presenterades nu i oktober. Det märks, visar SvD:s rundringning till samtliga 14 öppna förskolor i Stockholms innerstad.

En majoritet av verksamhetscheferna och förskolelärarna på öppna förskolorna, åtta stycken, är mycket tydliga med att de anser att föräldrarnas mobilanvändning går ut över barnen.

Lika många säger att de regelbundet säger åt föräldrar att lägga ner mobilen. Fem har satt upp regler kring föräldrarnas användning. Hälften vill se riktlinjer från staden som ska gälla på alla förskolor.

Lotta Rajalin, förskolechef på Spira på Södermalm, säger att personalen regelbundet tar upp det här med föräldrar.

– Vad kommer våra barn att säga? Att föräldrarna inte var närvarande utan bara höll på med mobilen jämt?

Förskolechefen säger hur hon ser föräldrar dröja sig kvar utanför öppna förskolan, där täckningen är bättre.

– De ger barnet olika saker för att det ska vara tyst och stilla. De signalerar att barnet inte är så viktigt.

På Drakens öppna förskola har Daniel Besami flera gånger sagt till föräldrar att ”snälla, ditt barn är ensamt”. Och på öppna förskolan vid Lappkärrsberget menar förskolläraren Gill Klintefalk att föräldrarna ofta inte är fullt närvarande.

– Barnen lär sig att det inte är någon idé att konkurrera med telefonen. När föräldrarna pillar på den resignerar de.

På Villagatans öppna förskola på Östermalm, liksom på flera andra, sitter skyltar med överkorsade mobiler.

– Det här har exploderat. Det har hänt att det ringt under sångsamlingen. Jag pratar med föräldrar på ett fint sätt. Men man ska ha respekt för barnen och inte sitta och lösa wordfeud, säger förskolläraren Gunilla Olsson.

Bilden stöds även av flera ansvariga på vanliga förskolor som SvD talat med, som infört mobilförbud vid hämtning och lämning.

Pia Risholm Mothander, barnpsykolog och docent vid Stockholms universitet, intresserar sig för hur mobilerna påverkar våra relationer.

– Jag tycker att man kan sköta sin Facebook när man har lagt barnen. En bebis behöver uppmärksamhet jämt, en gråtande bebis förstår inte att jag måste sköta min mejlbox eller Facebook, säger hon.

Pia Risholm Mothander säger att mycket forskning pekar på att barn som signalerar att de behöver bli sedda blir förvirrade när föräldern inte är helt närvarande.

– Det blir en ”mikrodepression” hos barn som inte får gensvar, säger hon.

De äldre barnen kan man dock förbereda på att man ska ringa eller kolla mejl.

– Men jag tycker generellt att man värderar konstigt när man ägnar sig åt mobilen på öppna förskolan eller vid hämtning och lämning.

Samtidigt vill Pia Risholm Mothander understryka att det inte finns perfekta föräldrar.

– De som kan reparera där man brustit, de har gett sina barn något viktigt.

Flera öppna förskolor säger sig inte ha problem med mobiler, även om några har uppmärksammat att föräldrar ofta sitter med telefonerna. En menar i stället att smarta telefoner gjort det möjligt för föräldrar att flexa och vara mer närvarande.

SvD-reporter skulle klara sig utan mobil svd.se Hur hanterar du mobil och föräldraskap? svd.se ”Så lätt fastna i moralpanik” svd.se
Annons
Annons
X

Föräldrars ökade fingrande på mobiler stör samspelet med barnen, menar flera förskollärare. Vanessa Sartori har dock en plasttelefon när hon leker med Alicia, 1,5 år, på Skånegläntan öppenförskola på Södermalm.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 2

Trebarnspappan Henrik Wagner fokuserar på Hedda, 13 månader, på Skånegläntans öppna förskola.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X