Annons

Förskola kan bryta tidig anknytning

Redan innan föräldrapenningen är slut sätts hälften av alla ettåringar på förskola och så gott som alla två- till femåringar är på förskola på dagarna, skriver artikelförfattarna.
Redan innan föräldrapenningen är slut sätts hälften av alla ettåringar på förskola och så gott som alla två- till femåringar är på förskola på dagarna, skriver artikelförfattarna. Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Under strecket
Publicerad

Fi-riksdagskandidaterna Lotten Sunna och Gunilla Zand avfärdar vårt förslag om att tillåta föräldrar att få göra ett fritt val av barnomsorg (Brännpunkt 11/7). De biter sig fast vid ett föråldrat och omänskligt synsätt hämtat från förkrigstidens Alva Myrdal med lätt ansiktslyftning under studentrevolten 1968. Trots att vårt förslag skulle kunna ge höjd livskvalitet för många barn och föräldrar. En lösning i modern tid måste vara mycket mer flexibel för att svara mot människors individuella behov.

Fi:s synsätt saknar stöd i seriös forskning. Det har hänt mycket inom forskningen de senaste årtiondena. Numera finns det nog ingen inom den vetenskapliga världen som inte ställer sig bakom de grundläggande teserna inom anknytning. Barn behöver en primär anknytningsperson under sin tidiga uppväxt, något som är mest känsligt fram till tre år. En bruten anknytning förstör plattformen som är motståndskraften mot stress och psykisk ohälsa.

Annons
Annons
Annons