Annons

Forskningspropositionen kokar soppa på en spik

Lärosäten gör mest nytta om de får vara oberoende, skriver Johan Söderberg. Bilden: studenter på Stockholms universitets bibliotek.
Lärosäten gör mest nytta om de får vara oberoende, skriver Johan Söderberg. Bilden: studenter på Stockholms universitets bibliotek. Foto: Bertil Ericson/TT

Förslaget att ge utomstående intressenter stort inflytande över lärosätenas finansiering riskerar att underminera universiteten. De gör mest nytta om de får vara oberoende, skriver Johan Söderberg på Göteborgs universitet.

Under strecket
Publicerad

I höstas släppte regeringen en ny forskningsproposition, ”Kunskap i samverkan”. Där gavs Verket för innovationssystem (Vinnova) i uppdrag att utforma en modell för att utvärdera lärosätenas samverkan med utomstående intressenter. I skrivande stund är Vinnovas förslag ute på remiss.

Modellen är tänkt att ligga till grund för ett framtida resursfördelningssystem. I detta system ges ett stort inflytande över lärosätenas finansiering till utomstående intressenter. Syftet är att öka lärosätenas bidrag till tillväxt, konkurrenskraft och arbetstillfällen.

Annons
Annons
Annons