Annons

Forskningspropositionen kokar soppa på en spik

Lärosäten gör mest nytta om de får vara oberoende, skriver Johan Söderberg. Bilden: studenter på Stockholms universitets bibliotek.
Lärosäten gör mest nytta om de får vara oberoende, skriver Johan Söderberg. Bilden: studenter på Stockholms universitets bibliotek. Foto: Bertil Ericson/TT

Förslaget att ge utomstående intressenter stort inflytande över lärosätenas finansiering riskerar att underminera universiteten. De gör mest nytta om de får vara oberoende, skriver Johan Söderberg på Göteborgs universitet.

Publicerad

I höstas släppte regeringen en ny forskningsproposition, ”Kunskap i samverkan”. Där gavs Verket för innovationssystem (Vinnova) i uppdrag att utforma en modell för att utvärdera lärosätenas samverkan med utomstående intressenter. I skrivande stund är Vinnovas förslag ute på remiss.

Modellen är tänkt att ligga till grund för ett framtida resursfördelningssystem. I detta system ges ett stort inflytande över lärosätenas finansiering till utomstående intressenter. Syftet är att öka lärosätenas bidrag till tillväxt, konkurrenskraft och arbetstillfällen.

Annons
Annons
Annons