Forskningsministern öppnar för hårdare straff

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) öppnar för att utreda hårdare straff för brott mot etikprövningslagen. Det måste få ”tydliga konsekvenser” om man bryter mot regler på området, säger hon efter SvD:s avslöjande om att minst 68 patienter på Karolinska i Huddinge fått experimentell behandling utan giltiga tillstånd.

Under strecket
Publicerad
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Forskningsministern reagerade under onsdagen starkt på de uppgifter som SvD redovisat om den oreglerade forskning som bedrivits på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset sedan 2011. Avslöjanden som har väckt stor uppmärksamhet.

– Det är naturligtvis allvarligt att det bedrivits forskning och behandlingar på det här sättet och att det återigen är KI och KS som kommer i fokus. Sedan Macchiarini-affären har förtroendet för den medicinska forskningen sjunkit bland allmänheten och det behöver vi återupprätta. Ska vi kunna utveckla sjukvården behövs forskningen, men då måste regelverket fungera och följas, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till SvD.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons