Annons
X
Annons
X

Forskning spolar totalt alkoholstopp

Mer än hälften av alla med alkoholberoende kan lära sig att dricka måttligt. Med hjälp av internet eller några få läkarbesök kan flera hundra tusen svenskar komma ifrån sitt skadliga drickande – utan att behöva avstå helt från alkohol, enligt nya forskningsrön.

(uppdaterad)
[object Object]
Majoriteten av de alkoholberoende söker nästan aldrig hjälp. Orsak: De känner skam. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

– Vi vill utmana den rådande ordningen inom exempelvis sjukvården, missbrukarvården och socialtjänsten att man bara kan bli av med sin överkonsumtion och sitt alkoholberoende genom total avhållsamhet. Det stämmer faktiskt inte, den myten gör snarare att många struntar i att söka hjälp.

Det säger Sven Andréasson, en av landets ledande beroendeforskare, professor i socialmedicin och chef för Riddargatan 1, en landstingsdriven unik mottagning för personer med alkoholproblem i Stockholm.

I dag arrangeras en stor konferens om nya grepp i alkoholvården i Stockholm och där presenteras beräkningar som visar att cirka 600 000 svenskar har ett riskbruk av alkohol.

Annons
X

Av dessa har:

50 000 ett svårt alkoholberoende med såväl fysiska som psykiska och sociala problem.

250 000 har ett alkoholberoende, men mindre intensivt.

300 000 har ett skadligt drickande med högt blodtryck och depressioner, men är inte beroende av alkohol.

Den vanliga sjukvården med psykiatrin och missbrukarvården i spetsen är framför allt inriktad på att hjälpa dem med de svåraste problemen, de som håller på att duka under av sitt drickande. Men den stora gruppen alkoholberoende söker nästan aldrig hjälp.

Resultatet av en ny stor intervjuundersökning med 9000 svarande visar att sju av tio skulle skämmas och drygt 20 procent att de inte vet vart de ska vända sig.

– Nej, de kommer inte, de känner skam. I ett 30-tal djupintervjuer är det också tydligt att de känner sig stigmatiserade och tror att de uppfattas som misslyckade och losers. De tror heller inte att vården kan hjälpa dem, att de bara tvingas bli helnykterister och ta antabus resten av livet. Och det vill man inte ha och då går man inte, säger Sven Andréasson.

Poängen är att inte sitta fast i schablonbilden om att alla med beroende är utslagna drinkare, då förlorar man så många.
Profesor Sven Andréasson.

På tre olika sätt vill Sven Andréasson och hans forskare på Riddargatan 1 att man närmar sig den kvarts miljon svenskar som har ett tydligt alkoholberoende, men som fortfarande är socialt välfungerande med exempelvis jobb och familj.

1. Internet där man går in anonymt och får hjälp på speciella hemsidor. Insatsen kan avslutas med några möten med terapeut.

2. Att göra missbruksmottagningarna mer attraktiva. Uppfattas nu som slitna och med ett trist bemötande.

3. Erbjuda hjälp i vardagssjukvården. Att utrusta läkarna på vårdcentralerna och företagshälsovården med en manual för tester och prover, samtal och behandlingar med terapi och läkemedel.

Engelsk forskning visar att ungefär 50 procent kan uppnå ett kontrollerat drickande och resultatet av en färsk studie på Riddargatan 1 kommer fram till att hela 65 procent med ett beroende har uppfyllt sina mål att minska drickandet eller sluta helt inom sex månader.

– Det handlar om att kartlägga hur konsumtionen ser ut, när man dricker och hur omständigheterna brukar vara och att sätta upp mål. I många fall vet vi att det fungerar och när det inte gör det finns det andra metoder. Poängen är att inte sitta fast i schablonbilden om att alla med beroende är utslagna drinkare, då förlorar man så många som kan få hjälp med ganska enkla medel, säger Sven Andréasson.

Traditionellt har man försökt bota alkoholberoende med helnykterhet och än i dag uppfattas det som kontroversiellt att ifrågasätta det, exempelvis tolvstegsbehandlingen enligt Minnesotamodellen som tillämpas på Nämndemansgårdens behandlingshem.

Behandlingschef Tobias Sahlin menar att man måste ställa krav på total nykterhet under behandlingstiden för någon med ett beroende.

– Vår erfarenhet är att man inte kan träna en patient med ett beroende till ett måttligt drickande. Det krävs avhållsamhet, säger han.

Lista: 7 tecken på att du är beroende svd.se
Annons
Annons
X

Majoriteten av de alkoholberoende söker nästan aldrig hjälp. Orsak: De känner skam.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X