Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Splash News / Splash, Photos: Event
Forskare

Prosecco gör dig berusad snabbare

De flesta av oss kan relatera till känslan som uppstår i kroppen efter ett glas mousserande. Är det så att man blir snabbare berusad av prosecco? En titt tillbaka i forskningsarkivet visar att så är fallet – och det hela beror på bubblorna.

Annons
X

I experimentet, som ägde rum för 17 år sedan, anordnade forskaren Fran Ridout en fest för tolv personer i sitt laboratorium. Samtliga gäster fick två glas champagne att dricka – och för att säkerställa att proportionerna alkohol stämde med kroppsvikten var varje glas anpassat efter vardera deltagare.

Hälften av deltagarna fick avslaget bubbel medan resterande deltagare fick orörd champagne, direkt från flaskan. Ridout kunde då se att alkoholnivån hos de som hade fått mousserande vin ökade snabbare än de som fick avslagen dryck. Och när forskarna utförde samma experiment en vecka senare med utbytta grupper – så att de som fick dryck med bubblor fick avslagen och tvärtom – var resultatet detsamma.

Skillnaden i alkoholnivån var märkbar. Efter fem minuter hade de som drack kolsyrad champagne en genomsnittlig alkoholnivå på 0.54 milligram alkohol medan de som drack avslagen hade ett genomsnitt på 0.39.

För de som vill njuta av prosecco utan att bli alldeles för berusade är tipset att förtära drycken i champagnekupor snarare än i en flöjtar:

– Den stora ytan gör att bubblorna försvinner snabbare medan champagneglas i större grad behåller bubblorna, föreslår New Scientist.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen