Forskning och utbildning är räddningen för jobben

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | EU:s arbetslöshet
Debatten om jobbless growth, tillväxt utan ökad sysselsättning, som rasar i Sverige är något som många politiker på kontinenten bara kan drömma om. Vad skulle man i Berlin eller Rom inte ge för att ha ekonomi som växer med över tre procent?
I stora delar av eurozonen saknas i dag såväl tillväxt som sysselsättning. Enligt EU-kommissionens vårprognos blir BNP-ökningen i Tyskland i år bara 0,8 procent. Inte mycket bättre ser det ut i Nederländerna med bara 1 procent och Italien med 1,2 procent.
Konjunkturen kan man alltså lugnt glömma. I stället haglar det nu förslag om hur arbetsmarknaden ska reformeras. Mest infekterad är debatten i Tyskland där arbetslösheten ligger på 5,2 miljoner. Tyska arbetsmarknadsverket sätter in stöten mot de långtidsarbetslösa. I stället för de 270 000 polska säsongarbetare som i Tyskland skördar sparris och plockar äpplen ska arbetslösa tyskar ta över. Men lantbrukarna slår bakut. Polacker jobbar bättre än tyskar och är mer pålitliga, hävdar
branschförbundet.

Ett annat förslag går ut på att företag som säger upp personal ska straffas med högre arbetsgivaravgifter. Wolfgang Franz, som är chef för konjunkturinstitutet ZEW och en av regeringens sex oberoende ekonomiska rådgivare, anser dessutom att företag som gör sig av med lågutbildad personal ska betala mer. Skälet är att denna grupp har sämre möjligheter på arbetsmarknaden.
Debatten göds av dagliga rapporter om utflyttningen till Östeuropa och Asien. Stora företag som Siemens, Opel och Daimler Chrysler har visserligen lovat att säkra sysselsättningen i utbyte mot lägre löner och mer flexibilitet i produktionen. Men garantierna löper ut om 5-6 år. Det handlar om att överbrygga en kort period av smärtsamma omstruktureringar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons