X
Annons
X

Forskning: Fibrer minskar risk att dö i förtid

Personer som äter mycket kostfibrer och fullkorn löper en avsevärt lägre risk att drabbas av sjukdom och förtida död, jämfört med dem som äter mindre av dessa livsmedel. Minst 25 gram bör man få i sig varje dag, visar forskning.

Bönor är rena supermaten. Förutom att de är laddade med vitaminer, fibrer och mineraler håller de blodsockret i schack och ger en långvarig mättnadskänsla.
Bönor är rena supermaten. Förutom att de är laddade med vitaminer, fibrer och mineraler håller de blodsockret i schack och ger en långvarig mättnadskänsla. Foto: Janerik Henriksson/TT

Resultatet av forskningen, som nu presenteras i tidskriften The Lancet, innebär egentligen inget nytt under solen. Att kostfibrer och fullkorn är nyttigt har man vetat länge.

Bönor är rena supermaten. Förutom att de är laddade med vitaminer, fibrer och mineraler håller de blodsockret i schack och ger en långvarig mättnadskänsla.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X