Annons
X
Annons
X

Forskning bör göras tillgänglig för alla

Stockholms universitet har försökt att göra det som är alla universitets uppdrag – att sprida kunskap till samhället. Detta borde prisas, skriver Anton Nordenfur, Piratpartiets innovationspolitiska talesperson.

Student på Stockholms universitet.
Student på Stockholms universitet. Foto: TT

BRÄNNPUNKT | FORSKNING PÅ NÄTET

Vi i Piratpartiet ser som vårt mål att ha en framtid där all forskning kan läsas av vem som helst.
Anton Nordenfur

SvD skriver på måndagen om Stockholms universitet, som nu riskerar stora skadestånd efter att de publicerat doktorsavhandlingar (
se artikel). Hela händelsen är egentligen underlig av två anledningar – att syftet med forskning faktiskt borde vara att sprida kunskap, och att det faktiskt är våra skattepengar som direktfinansierat dessa avhandlingar.

Jag skulle vilja ge en eloge åt Stockholms universitet för att de ens försökte göra det som är alla universitets uppdrag – att sprida kunskap till samhället. Detta torde vara speciellt viktigt när det är just samhället som finansierat arbetet. Tyvärr har du som vanlig medborgare riktigt begränsade chanser att läsa forskarrapporter och vetenskapliga artiklar – du möter prenumerationsavgifter på tusentals kronor per år, med alternativet att köpa enstaka artiklar (5-40 sidor) för uppemåt 200 kronor. Det gör att den som läser om en ny undersökning som sammanfattas i tidningen inte har en chans att kunna läsa mer om det. Det i sin tur leder till en befolkning med allt mindre inblick i forskarvärlden – det skapar en mindre allmänbildad befolkning, och ökar glappet mellan forskare och “vanligt folk”.

Annons
X

Om du däremot är student eller forskare på ett universitet, har du antagligen tillgång till prenumerationer på de största tidskrifterna. Fantastiskt, kan tyckas, men det är inte riktigt sant. Smällen åker istället universitetsbiblioteket på, och det leder till att universitet budgeterar tiotals miljoner kronor på digitala filer som är helt kostnadsfria att dela. Det är pengar som skulle kunna läggas på bättre lokaler, bredare utbildning åt lärare och större forskningsprojekt. Kostnaden gör att alla som vill läsa forskningen inte kan det, och att forskare inte kan undersöka och arbeta vidare på varandras arbete lika lätt.

Den lösning som tagits fram heter
open access. Open access är att göra just det som Stockholms universitet gjordes, att släppa forskningen fri – att släppa den med en öppen licens, nedladdningsbar på nätet för vem som än vill läsa den, forskare som privatperson. Forskningen blir helt transparent till sist.

Vi i Piratpartiet ser som vårt mål att ha en framtid där all forskning kan läsas av vem som helst, oavsett om den personen är en framgångsrik mikrobiolog, en fattig doktorand eller en medelålders telefonförsäljare. Dyra kostnader ska inte få vara en mur mellan forskarna och folket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi föreslår en modell där all forskning som produceras av skattemedel också ska bli tillgänglig för skattebetalarna, där vetenskapliga artiklar finns lätt tillgängliga över internet för gratis nedladdning. Denna modell stödjs av många andra organisationer runtom i Sverige och världen, och är allt annat än en utopi – det enda som krävs är den politiska viljan, och vi kan ha en värld där forskningen finns tillgänglig för alla.

  ANTON NORDENFUR

  Piratpartiets innovationspolitiska talesperson

  Annons
  Annons
  X

  Student på Stockholms universitet.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X