Annons

Forskning avslöjar grottlejonets hemligheter

Det så kallade grottlejonet var en distinkt art, skild från dagens lejon. Det visar svensk forskning, bland annat efter genetiska studier på Spartak – den välbevarade grottlejonunge som hittades i Sibirien för ett par år sedan.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

De så kallade grottlejonen, som dog ut för cirka 14 000 år sedan, var en distinkt art, skild från dagens lejon. Det visar forskning av bland andra Love Dalén vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Bland de individer som analyserades fanns en välbevarad grottlejonunge, Spartak, som Love Dalén och hans kollegor hittade i Sibirien för ett par år sedan. Spartak själv dog för cirka 28 000 år sedan.

Foto: Love Dalén

Grottlejonen var något större än dagens lejon. Arten levde på hela det norra halvklotet, inklusive Europa, och bestod av två underarter, en västlig och en östlig variant.

Foto: Love Dalén

Grottlejonet var ett lejon som levde i tusentals år i hela Eurasien, inklusive dagens Europa, och Nordamerika innan djuret plötsligt försvann för cirka 14 000 år sedan.

Men huruvida grottlejonet var en egen art eller inte, har varit föremål för diskussion. Nya analyser tyder dock på att grottlejonet var en helt egen art, skild från dagens moderna lejon.

Annons
Annons
Annons