X
Annons
X

Rapport: Integrationen i Sverige inte misslyckad

Integrationen av flyktingar i Sverige kommer sannolikt aldrig mer att gå så snabbt som på 1980-talet, men att som många politiker beskriva den som misslyckad i dag är överdrivet, hävdar forskaren Joakim Ruist.

– Det är väldigt olyckligt att beskriva integrationen som en ödesfråga för hela landet, säger han.

Av TT
Läs mer om Integrationen i Sverige

Ruist har i en ny rapport från ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) granskat hur lång tid det tagit för de olika flyktinggrupperna från början av 1980-talet fram till 2015 att integreras eller i praktiken: hur snabbt flyktingarna fick jobb och blev självförsörjande. För de som kom till Sverige 1982–88 var sysselsättningen minst 60 procent efter 2–3 år för män och 5 år för kvinnor. För de som kommit senare har det tagit mycket längre tid, men variationerna mellan ursprungsländerna är stora. I de mest framgångsrika grupperna har sysselsättningen vid enskilda tidpunkter varit 40 procentenheter högre än de minst framgångsrika.

Vad som gör att vissa grupper klarar sig bättre än andra har inte kunnat klarläggas, enligt rapporten. Formell utbildning verkar spela mindre roll, medan tänkbara, dock inte verifierade förklaringar, är typen av flyktingar som kommer till Sverige, den generella utbildningsnivån i ursprungslandet och graden av diskriminering i Sverige.

Vården är en vanlig arbetsplats för personer som kommit till Sverige som flyktingar. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman / TT Bild 1 av 2

Integrationen av flyktingar är varken misslyckad eller en ödesfråga, hävdar forskaren Joakim Ruist som skrivit en ny rapport för ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi). Arkivbild.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X