X
Annons
X

Forskare: Lagrat mjölkpulver kan ge inflammation i tarmen

Mjölkpulver kan efter en tids lagring innehålla så höga halter av skadliga AGE-ämnen att det utlöser en inflammation i tarmen, visar en ny studie från Lund.

Andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. Det är i jakten på en förklaring till detta som forskare i Lund nu publicerat resultat som pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak.

– Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för. På lite längre sikt behöver vi gå till botten med om det finns en koppling mellan spraytorkat mjölkpulver och ökningen av typ-1-diabetes, säger Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare.

Forskare i Lund pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak till att andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. ”Myndigheterna borde införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för”, säger diabetesforskare Mona Landin-Olsson.

Foto: Emma-Sofia Olsson och Karin Grip Bild 1 av 7

Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare.

Foto: Lars Dareberg Bild 2 av 7

Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i aptitkontroll vid Lunds universitet.

Foto: Lars Dareberg Bild 3 av 7

Mona Landin-Olsson.

Foto: Lars Dareberg Bild 4 av 7

När pulvret lagrats i fyra veckor i 45 graders värme hade halterna av skadliga AGE-ämnen tiodubblats.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 7

”Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för” säger Mona Landin-Olsson, ledande diabetesforskare.

Foto: Karin Grip Bild 6 av 7
Foto: Lars Dareberg Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X