Annons

Forskare: Lagrat mjölkpulver kan ge inflammation i tarmen

Mjölkpulver kan efter en tids lagring innehålla så höga halter av skadliga AGE-ämnen att det utlöser en inflammation i tarmen, visar en ny studie från Lund.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Forskare varnar för vällingpulver

Andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. Det är i jakten på en förklaring till detta som forskare i Lund nu publicerat resultat som pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak.

Forskare i Lund pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak till att andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. ”Myndigheterna borde införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för”, säger diabetesforskare Mona Landin-Olsson.

Foto: Emma-Sofia Olsson och Karin Grip Bild 1 av 7

Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare.

Foto: Lars Dareberg Bild 2 av 7

Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i aptitkontroll vid Lunds universitet.

Foto: Lars Dareberg Bild 3 av 7

Mona Landin-Olsson.

Foto: Lars Dareberg Bild 4 av 7

När pulvret lagrats i fyra veckor i 45 graders värme hade halterna av skadliga AGE-ämnen tiodubblats.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 7

”Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för” säger Mona Landin-Olsson, ledande diabetesforskare.

Foto: Karin Grip Bild 6 av 7
Foto: Lars Dareberg Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons