Forskarens råd: Anställ utlandsfödda och öka exporten

Svenska företag som anställer utlandsfödda ökar sin export. Det enligt ny forskning som studerat hur handeln med utlandsföddas hemländer ökar när företag anställer dem. – Företagets export till ett visst land ökar med närmare en procent för varje ytterligare anställd som kommer därifrån, säger Magnus Lodefalk, doktor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Örebro.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt Magnus Lodefalk har det hitintills gjorts ganska få försök när det kommer till att försöka koppla ihop migranter och hur de som anställda kan påverka företags handel med hemländerna. Därför har han tillsammans med forskarkollegan Andreas Hatzigeorgiou från Lunds universitet försökt ta reda på om det spelar någon roll för företagen varifrån deras anställda egentligen kommer.

I studien ingår 12 000 svenska tillverkningsföretag som under åren 1998 till 2007 hade handelsrelationer med 176 länder. År för år har exporten sedan jämförts med antalet anställda – när det kommer till deras födelseländer, utbildningsnivå och tid i Sverige. Undersökningen omfattar 600 000 heltidsanställda, varav 12 procent är utlandsfödda. Och det sistnämnda har visat sig få betydelse för företagen, menar Magnus Lodefalk.

Annons
Annons
Annons