Annons

Forskare: ”Vi behöver inte två Världskulturmuseer”

Ulf Arklind och Christian Stadius monterar tibetanska buddhistiska skulpturer i Skulptursalen på Östasiatiska museet.
Ulf Arklind och Christian Stadius monterar tibetanska buddhistiska skulpturer i Skulptursalen på Östasiatiska museet. Foto: Karl Zetterström/Östasiatiska museet

Varför ska vi ha två Värdskulturmuseer med samma inriktning? Det undrar 25 tunga forskare som i stället vill bevara Östasiatiska, Etnografiska och Medelhavsmuseet. Utred mer logiska lösningar för de tre Stockholmsmuseerna, skriver de.

Publicerad

Vi välkomnar kulturminister Alice Bah Kuhnkes löfte i går om att museerna ska befrias från politiken. Hanteringen av Statens museer för världskultur (SMVK) och den nuvarande debatten visar att det behövs. Bara under den senaste veckan har SMVK:s samlingar blivit till slagträn från båda sidor i inrikesdebatten, vilket indikerar att Sverige verkligen har stora problem med hanteringen av det internationella kulturarvet.

Att misstankar om en ökad ideologisering över huvud taget kunnat uppstå beror tyvärr på statens direkta inblandning i museiverksamheten. 2015 lade Statskontoret fram ett antal förslag på förändringar av Världskulturmuseerna i syfte att öka den interna styrningen och förbättra ekonomin. Med de direktiven i ryggen har överintendent Ann Follin därför under året avskaffat samtliga museichefer och placerat erfarna intendenter långt ner på rangskalan. I stället har nya samlingschefer rekryterats som helt tycks sakna erfarenhet av internationella kulturer och av samlingarna de ska hantera. Det är inte acceptabelt.

Annons
Annons
Annons