Forskare varnar för tåghaveri i värmeböljan

Den pågående värmeböljan har inneburit stora problem för tågtrafiken. Vid flera tillfällen har resenärer fått sitta i timmar utan luftkonditionering. Nu varnar forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att det råder en osäkerhet kring hur mycket värme som luftkonditioneringen i moderna tåg egentligen klarar av.

Under strecket
Publicerad
TOMAS ONEBORG/SVD.
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD.
Annons

Att Sverige har drabbats av en värmebölja de senaste dagarna har nog ingen missat. För de som tvingats sitta och vänta i värmen i ett tåg i flera timmar har det varit extra påtagligt. I flera fall har luftkonditioneringen slutat fungera till följd av strömavbrott.

Bortser man från strömavbrott så finns det även frågetecken kring hur mycket värme tågens luftkonditionering klarar av. I en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som publicerades tidigare i år, varnar forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att hög värme kan göra att kylsystemen går sönder. Det här skulle kunna ske efter långvariga perioder med hög värme eller tillfälliga toppar i temperaturen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons