Annons

Forskare varnar för övertro på antikroppar

Fallet med en 25-årig man som insjuknat igen i covid-19 får forskarna att varna för tron att antikroppar efter en första infektion ger säker immunitet.
Fallet med en 25-årig man som insjuknat igen i covid-19 får forskarna att varna för tron att antikroppar efter en första infektion ger säker immunitet. Foto: Malin Hoelstad

Forskare varnar för återinfektion i covid-19 sedan en man insjuknat en andra gång – och blivit mycket sämre. Samtidigt rapporteras första dödsfallet från en återinfektion. Det visar att antikroppar inte ger säker immunitet, varnar WHO.

Under strecket
Publicerad

GENÈVE Två oroväckande nyheter om återinfektion i covid-19 får WHO att åter höja varningsflagg för alltför stor tilltro till att antikroppar skyddar mot virussjukdomen. Återinfektion betyder att man insjuknar i covid-19 igen efter att ha blivit friskförklarad med påvisade antikroppar.

Ett fall gäller en 25-årig man i amerikanska Nevada som fått covid-19 två gånger – och blev mycket sjukare andra gången. Första gången insjuknade och testade han positivt i april. Efter ett par veckor blev han frisk och testade sedan negativt för viruset två gånger under maj. Men i början av juni insjuknade han och testade positivt igen. Denna gång blev han rejält sjuk och fick läggas in på sjukhus med farligt låg syresättning av blodet.

Annons
Annons
Annons