Forskare väckte liv i döda hjärnor

Forskare har lyckats väcka liv i vissa enklare funktioner hos grishjärnor – fyra timmar efter grisarnas död.
Forskare har lyckats väcka liv i vissa enklare funktioner hos grishjärnor – fyra timmar efter grisarnas död. Foto: Christine Olsson/TT

Forskare har lyckats återskapa vissa funktioner hos grishjärnor flera timmar efter grisarnas död. Fyndet, som anses banbrytande, ger hopp om att en dag kunna transplantera hjärnor.

Under strecket
Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Det är i tidskriften Nature som forskare vid bland annat Yale School of Medicine i USA redovisar hur de har lyckats med något som för tankarna till Frankensteins monster eller zombier. I artikeln beskriver de hur de har utvecklat ett system, kallat Brainex, som härmar perfusion eller genomblödning, det vill säga den process när blodet levereras till de ytterst små kapillärerna och därmed till de omgivande vävnaderna. På så sätt har de lyckats återställa vissa funktioner hos 32 grishjärnor fyra timmar efter grisarnas död.

Enligt en av forskarna bakom studien, professor Nenad Sestan vid Yale University, visar forskningen att den intakta hjärnan hos ett stort däggdjur har en tidigare underskattad kapacitet att återställa vissa molekylära och cellulära funktioner flera timmar efter det att cirkulationen upphört.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons