X
Annons
X

Forskare: Sverige bör bygga egen vaccinfabrik

Det skulle vara billigare för staten att finansiera en inhemsk fabrik för vaccin än att reservera produktionskapacitet hos de internationella producenterna. Det skriver nationalekonomerna Rikard Forslid och Jonas Vlachos.

För tio år sedan gjorde en utredning bedöm­ningen att investeringskostnaden för en svensk vaccinfabrik skulle ligga kring 500 miljoner. Fabriken skulle därefter kunna bära sina egna kostnader genom att ­under normala tider tillverka ordinarie influensavaccin. Planer på en vaccinfabrik i Solna drogs upp, men till syvende och sist ansågs fabriken vara för dyr och Sverige valde att i stället köpa vaccin på marknaden.

**Det är nu ett utmärkt tillfälle **att utvärdera hur det gått. Bara vaccinet till 2009 års svininfluensa kostade häpnadsväckande 1,3 miljarder. Detta mot­svarar omkring 10 dollar per dos, vilket var ett pris långt över produktionskostnaden. Nyligen har Sverige ingått ett kontrakt som under fyra år garanterar vaccin vid en pandemi. Kostnaden för själva garan­tin är 85 miljoner per år. Socialstyrelsen redovisar däremot inte kostnaden för själva vaccinet.

Rikard Forslid och Jonas Vlachos

Foto: Privat Bild 1 av 2

Vaccinmarknaden karakteriseras av en monopolliknande situation med ett fåtal producenter i världen, skriver författarna.

Foto: TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X