Annons
X
Annons
X

Forskare: Nu bör det stå klart att något måste göras

I dag behöver angriparen inga konventionella vapen för att få Sverige ned på knä. Det räcker med att slå till mot vår för samhället kritiska infrastruktur via internet, skriver Fredrik Björck, ansvarig för forskning och utbildning inom cybersäkerhet vid Stockholms universitet.

Attacken mot svenska nyhetssajter
Foto: Bertil Ericson/TT

DEBATT | ATTACKERNA MOT MEDIERNA

I dag vinns inte ens konventionella krig och konflikter utan en stor cyberförmåga och informationskomponent.

Helgens massiva koordinerade cyberattack mot Svenska medier ritar om hela spelplanen: Nu bör det stå klart även för de mest oförstående beslutsfattarna att något måste göras. Den här gången var det det fria ordet, nästa gång är det eldistributionen, betalningssystemen eller kommunikationsnäten. Utan el mitt i vintern blir det snabbt mörkt och kallt på sina håll. Utan möjlighet att betala blir man snabbt hungrig. Utan möjlighet att kommunicera avstannar stora delar av aktiviteten i samhället.

I dag behöver angriparen inga konventionella vapen för att få Sverige ned på knä. Det räcker med att slå till mot vår för samhället kritiska infrastruktur via internet. Där man förr skulle bombat fysisk infrastruktur som kommunikationsmaster och broar räcker det med att i dag angripa oss via nätet – med långt större effektivitet och precision. Det är helt enkelt alldeles för billigt att angripa vårt land via cyberrymden. I och med att vi numer kopplat ihop och styr stora delar av vårt samhälle från cyberrymden, så får ett sådant angrepp inte bara konsekvenser för informationsflödet – det får högst fysiska konsekvenser. Folk kan bli utan mat och frysa ihjäl.

Annons
X

I dag vinns inte ens konventionella krig och konflikter utan en stor cyberförmåga och informationskomponent. Dels finns alltid ett stort behov att informera och desinformera i samband med konflikter, inte minst för att vinna en allmänhets förtroende för sin sak. Dels är kommunikation och styrning av alla traditionella vapensystem helt beroende av säkra it- och kommunikationssystem för att alls användas. I klartext betyder det att angriparen kan vända sig till cyberområdet för att störa användning av vapensystemen eller till och med göra dem obrukbara. Det finns flera exempel på detta under senare år från andra länder i form av luftvärnssystem som avaktiverats, stridsflygplan som inte kunnat lyfta, och trupper som inte kunnat kommunicera. Då står man där med all kunskap och utrustning, men med riktigt dålig försvarsförmåga.

Försvarets budget bör därför styras om så att i vart fall en tiondel omgående sätts in för att bygga upp landets defensiva och offensiva cyberförmågor. Vi måste kunna försvara och vi måste kunna avstyra och slå tillbaks mot en angripare. Utväxlingen på en sådan investering räknat i ökad försvarsförmåga är enorm.

Fredrik Björck

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  fil dr, universitetslektor Cybersäkerhet Stockholms universitet

  Fredrik Björck Foto: Privat
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 2

  Fredrik Björck

  Foto: Privat Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X