Forskare: Stort genombrott mot åldrande är nära

Framtidens mat måste bli mer näringstät. Det säger den tidigare Nobelpristagaren Elizabeth Blackburn i en intervju med SvD. För att motverka kroniska sjukdomar behöver det vi odlar förädlas för att bli hälsosammare att äta, och inte bara för att ge stor skörd.

Under strecket
Publicerad
Elizabeth Blackburn fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2009 för sin forskning kring telomerer.

Elizabeth Blackburn fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2009 för sin forskning kring telomerer.

Foto: Malin Hoelstad
Elizabeth Blackburn pekar särskilt på att traditionell Medelhavskost i flera studier kunnat kopplas till långa och friska telomerer.

Elizabeth Blackburn pekar särskilt på att traditionell Medelhavskost i flera studier kunnat kopplas till långa och friska telomerer.

Foto: Malin Hoelstad
Annons

Veckans Nobelsymposium, Nobel week dialouge, har temat framtidens mat. Frågan är hur planeten bäst ska kunna föda en växande och åldrande befolkning i ljuset av upptornande klimathot och miljöproblem.

Bland de influgna paneldeltagarna märks Elizabeth Blackburn, verksam vid University of California San Francisco, som är en av världens ledande forskare när det gäller att knäcka nöten om varför vi åldras.

Annons
Annons
Annons