Annons
X
Annons
X

Forskare sprider villfarelser

REPLIK CITY GROSS KAMPANJ

Om genmanipulerade organismer är farliga eller ej har debatterats fram och tillbaka ända sedan Monsanto och kompani misslyckades med att lansera tekniken i Europa i mitten på 90-talet. Debatten kring GMO har dock stannat av och delvis gått på sparlåga de senaste åren.

Det betyder dock inte att utvecklingen mot mer genmodifierade organismer på våra åkrar, i våra slaktdjur och därmed i våra livsmedel stannat av.

Multinationella företag ser en ekonomisk vinning i att påverka forskare, lagstiftare, politiker och andra som kan hjälpa dem sälja produkter för effektivare växtodling. Därför ökar antalet provodlingar, forskaruppdrag och experter som talar sig varma för genmodifiering för var dag som går. Det är naturligt i ett fritt samhälle.

Annons
X

Problemet när det gäller GMO är att den tekniken får enorma konsekvenser för växtodling, djurhållning och livsmedelsproduktion. Den leder oss in i ett läge som vi får svårt att ta oss ur. Ska vi välja genmodifiering bör det därför vara ett beslut som vi alla är delaktiga i, inte ett beslut som ett antal mer eller mindre köpta forskare med stöd av GMO-industrin fattar åt oss.

Frågan vi borde ställa oss är därmed om vi vill att multinationella bolag som Monsanto ska bestämma vad våra bönder odlar på sina åkrar. Att storfinansen genom patent och avtal binder upp bönder och därmed i praktiken kan bestämma vad som odlas eller med vad djuren utfordras. Det är inte den abstrakta frågan om genteknikens vara eller inte vara vi ska diskutera, utan vem som ska ha makten över maten vi äter.

Vi som konsumenter kan styra GMO-utvecklingen. Tycker vi att GMO är bra kan vi påverka politiker att tillåta den och uppmuntra livsmedelsindustrin att använda den. Känner vi oro för GMO kan vi göra tvärtom och låta bli att köpa varor som producerats med inslag av GMO.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sist men inte minst, City Gross har valt att ställa sig på konsumentens sida, det tackar vi, vanliga medborgare, för och vad jag vet är det flera som kommer att följa i deras fotspår. Det är dock märkligt att forskningsvärlden är uppdelade i två läger, det ni påstår motsätter sig många andra forskare utanför SLU-sfären.

  Hur kommer det sig att forskare och GMO-förespråkare tycker att deras sanning ska vara den allena rådande? Varför attackeras företag som väljer att stå på konsumentens sida? Är det inte bra att debattera, fråga och lära mer? Själv tycker vi det är ett sundhetstecken att ha andra drivkrafter än kortsiktigt vinstintresse, när det kommer till råvaruproduktion.

  City Gross har ju fattat galoppen, lyssna på konsumenten och konsumenten kommer.

  BENGT INGERSTAM

  Sveriges konsumenter i Samverkan

  RUNE LANESTRAND

  fd redaktör för Småbrukaren

  ANDERS MUNTERS

  ordförande Naturskyddsföreningen i Dalarna och KRAV-bonde

  PAUL SEUGLING

  restauranglärare och ordförande i Slow Food i Skåne Nordost

  CAMILLA SPARRING

  matupproret

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X