Annons

Forskare simulerade valet: ”Förbered för kaos”

Invånare i Midland, Michigan, demonstrerar mot USA:s postchef Louis DeJoys besparingar inom statliga Postal Service, inför ett förväntat uppsving för poströstning.
Invånare i Midland, Michigan, demonstrerar mot USA:s postchef Louis DeJoys besparingar inom statliga Postal Service, inför ett förväntat uppsving för poströstning. Foto: Katy Kildee/TT

Vad riskerar gå snett i presidentvalet i november – och hur? I hemlighet samlades forskare, valexperter, strateger och tjänstemän för att ta reda på det genom att spela rollspel. Deras slutrapport driver tesen att USA måste ladda för kaos.

Under strecket
Publicerad

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden möter väljare i Detroit, Michigan.

Foto: Patrick Semansky/TT

Utdrag ur slutrapporten om rollspelsövningen.

Foto: Transition Integrity Project

Vicepresident Mike Pence talar inför väljare i Traverse City, Michigan, i slutet av augusti.

Foto: Mike Krebs/TT

Ett demokratiskt parti som för allt i världen inte vill förlora mot Donald Trump en andra gång, och en president som struntar i fakta och normer. Ett coronavirus som riskerar få många väljare att stanna hemma – och ett berg av poströster som kan ta flera dygn eller veckor att räkna.

De är några av förutsättningarna inför det amerikanska presidentvalet om mindre än två månader som riskerar försätta USA i svår osäkerhet om resultatet strax efter valet, anar valexpertis.

Annons
Annons
Annons