Annons

Forskare såg glimt av Higgs

Upprymda forskare vid partikelfysiklaboratoriet Cern presenterade igår en världsnyhet: Man har sett en första glimt av vad man tror är den omtalade Higgspartikeln, pusselbiten som saknas för att beskriva universums uppkomst.

Under strecket
Publicerad

Higgspartikeln har stått i centrum sedan världens största och mest avancerade fysikexperiment startade 2009. Higgs är nämligen partikeln som kan göra den så kallade standardmodellen komplett. Därmed skulle 5 procent av universums uppbyggnad för nära 14 miljarder år sedan kunna förklaras.

Efter miljarder och åter miljarder kollisioner mellan protonstrålar i partikelacceleratorn LHC tycks man vara den eftertraktade partikeln på spåren. Vid ett seminarium på Cern i går förklarade två av varandra oberoende forskargrupper (Atlas och CMS) att man med 95 procents sannolikhet nu vet inom vilket energiintervall som Higgs gömmer sig. Aulan på Cern var proppfull med fysiker som entusiastiskt applåderade efter presentationen. En rörd forskare tackade vid frågestunden efteråt för en underbar julklapp.

Annons
Annons
Annons