Forskare: Privat försäkring urholkar vården

I hälso- och sjukvårdslagen står att ”Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården”. Men vem kan ta en ­sådan lag på allvar när lagstiftarna uppmuntrar medborgarna att bryta mot den? Det skriver ekonomihistorikern John Lapidus.
I hälso- och sjukvårdslagen står att ”Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården”. Men vem kan ta en ­sådan lag på allvar när lagstiftarna uppmuntrar medborgarna att bryta mot den? Det skriver ekonomihistorikern John Lapidus. Foto: Erik Nylander/TT

Många faktorer gör att systemet med privata sjukvårdsförsäkringar inte avlastar den offentliga vården – utan tvärtom urholkar den. Inte minst för att systemet är kostnadsdrivande, skriver forskaren John Lapidus.

Under strecket
Publicerad

John Lapidus

Foto: Olivia Muregård
Annons

Antalet privata sjukvårdsförsäkringar fortsätter att öka. I dag garanteras 640 000 personer påbörjad behandling inom tjugo dagar, oftast på en vårdinrättning där övriga får vänta betydligt längre tid på samma vård.

Det främsta argumentet för dubbla köer är att snabbspåret avlastar den offentliga vården. Allt ­enligt logiken att ju fler som privatfinansierar sin sjukvård, desto mer blir över åt det offentliga.

Annons
Annons
Annons