Annons

Forskare: Politiker måste öka pressen på industrin

Den svenska industrin har stora utsläpp av koldioxid. Det krävs investeringar på 66 miljarder kronor för att göra den klimatneutral.
Den svenska industrin har stora utsläpp av koldioxid. Det krävs investeringar på 66 miljarder kronor för att göra den klimatneutral. Foto: Per-Olov Eriksson/TT

Det skulle kosta 66 miljarder kronor att investera bort en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp – utsläpp som kommer från den tunga industrin.

– Det viktigaste nu är att få igång den politiska diskussionen, säger forskaren Aaron Maltais.

Under strecket
Publicerad

Forskaren Aaron Maltais vill att staten står för en del av de investeringar som krävs, exempelvis som en del i ett stimulanspaket efter covidkrisen.

Foto: Ernst Henry Photography

Den tunga industrin med exempelvis stål, cement, raffinaderier, papper och massa är viktig för Sverige. Men det är också en verksamheter som enligt Naturvårdsverkets beräkningar står för en tredjedel av de svenska utsläppen av koldioxid.

Ändå har debatten mest handlat om hur utsläppen ska minska från elproduktionen och från transporterna, där flyg och framför allt bilar står för en lika stor del av utsläppen, som industrin.

Annons
Annons
Annons