Annons

Forskare: Personer mister livet till följd av samlandet

Volen Ivanov forskar om samlarsyndrom.
Volen Ivanov forskar om samlarsyndrom. Foto: Veronica Johansson

Hur hjälper man dem som samlar på sig farligt mycket saker? Först 2013 blev samlarsyndrom en egen diagnos. ”Man började inse att dessa personer har en alldeles egen profil”, säger forskaren Volen Ivanov.

Under strecket
Publicerad

”Vi ser det kanske bara som en hög papper, men mitt i allt kan man hitta ett kuvert med 500 kronor”, säger Volen Ivanov.

Foto: Johanna Aggestam

Att köpa billiga saker kan ge en kort stunds glädje och stimulans i vardagen, men blir snart ett problem för personer med samlarsyndrom.

Foto: Johanna Aggestam

”Extrema konsekvenser är att det kan börja brinna i hemmet, att man får en massa saker över sig och, i värsta fall, mister livet till följd av det”, säger Volen Ivanov, forskare.

Foto: Johanna Aggestam

Redan Sigmund Freud talade om ”sjukligt samlande”, då som en tvångsmässig personlighetsstörning. Men det var först 2013 som samlarsyndrom blev en egen diagnos, med egen profil och en specifik behandling.

Vad skiljer egentligen en person som samlar på saker från den som lider av samlarsyndrom? För en lekman kan det vara svårt att förstå. Och ännu är forskningen i sin linda.

Annons
Annons
Annons