Annons

Forskare: Överge FN:s flykting­konvention

Grundstrukturen i dagens asylpolitik är ­inte utformad med dagens reali­teter i åtanke, skriver Joakim Ruist.
Grundstrukturen i dagens asylpolitik är ­inte utformad med dagens reali­teter i åtanke, skriver Joakim Ruist. Foto: Marko Djurica/REUTERS

Att i enlighet med Tysklands ambition flytta asylhanteringen till EU-­nivå och införa en fördelningsnyckel vore ett stort och viktigt steg på vägen mot en fungerande asylpolitik i EU. Inte minst för
att det är en nödvändig förutsättning för ett annat nödvändigt steg: att överge FN:s flykting­konvention, skriver Joakim Ruist.

Under strecket
Publicerad

Joakim Ruist

Foto: Privat

**Flyktingkrisen är Europas **mest brännande fråga och det tänks och föreslås mycket kring hur flyktingpolitiken ska fås att fungera: erbjud säkra vägar till Europa, öka gränsbevakningen, öka räddnings­insatserna, starta krig mot smugglarna. Men alla förslag är uppenbart otillräckliga. För att kunna skapa en faktiskt fungerande flyktingpolitik i EU måste vi riva upp fundamentet: FN:s flyktingkonvention.

Flyktingkonventionen har varit grunden i europeisk flyktingpolitik sedan innan de flesta av oss var födda. Vi har lärt oss att betrakta den som synonym med vår humanitet gentemot de som flyr från krig och förföljelse. Men den är helt missanpassad till att hantera den flyktingsituation som rått i världen de senaste decennierna. Och det är inte kons­tigt, för syftet när den skrevs var aldrig något utöver att lösa en flyktingsituation av en helt annan karaktär: den som rådde i efterspelet efter andra världskriget.

Annons
Annons
Annons