Forskare: ”En fundamental upptäckt”

Forskartrion som belönades med medicinpriset för sin forskning om cellernas transportsystem har gjort en fundamental upptäckt för att förstå hur kroppen fungerar. Det säger Anders Tengholm, docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

Publicerad
Karolinska Institutets nobelkommitté presenterar nobelpristagarna i medicin/fysiologi 2013 James E. Rothman, Randy W. Schekman och Thomas C. Südhof för deras upptäckter rörande maskineriet som reglerar
vesikeltrafik, ett viktigt transportsystem i våra celler
vid en presskonferens på måndagen oktober 07, 2013 på Karolinska Institutet i Stockholm.

Karolinska Institutets nobelkommitté presenterar nobelpristagarna i medicin/fysiologi 2013 James E. Rothman, Randy W. Schekman och Thomas C. Südhof för deras upptäckter rörande maskineriet som reglerar vesikeltrafik, ett viktigt transportsystem i våra celler vid en presskonferens på måndagen oktober 07, 2013 på Karolinska Institutet i Stockholm.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Annons

Den tysk-amerikanska trions cellforskning om hur små blåsor, vesiklar, fungerar som godsbärare inuti celler kan liknas vid ett trafiksystem.

Som Nobelkommitténs sekreterare Göran K Hansson beskrev det vid presskonferensen under måndagen, så handlar det om att godset flyttas till rätt plats vid rätt tid för att undvika kaos.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons