SvD Perfect Guide

Forskare: Mobiltelefoner kan leda till depression bland unga

Äger ditt barn en smartphone? Blir det ofta mer skärmtid än lek utomhus? Då kan det vara dags att agera. Nu slår nämligen forskaren och författaren Jean M. Twenge fast att användningen av smartphones kan leda till depression.

Text: Olivia Hagéus - 7 augusti 2017
Annons

Få saker är så omdiskuterade som skärmtid när det kommer till barnuppfostran. Dagens samhälle, som kretsar kring internet och sociala medier, gör det mer eller mindre omöjligt för barn att leka ”som förr i tiden”. Även om det finns många fördelar med smartphones och internet – till exempel att många barn snappar upp, och lär sig, nya språk genom till exempel YouTube – så är den senast presenterade forskningen kristallklar. Mer skärmtid leder till ångest, depression och ensamhet.

Jean M. Twenge har länge studerat yngre generationer för att förstå hur de förändras genom åren. Hon menar att den nu växande generationen, födda mellan 1995 och 2012, är så pass vana vid sina telefoner att de utvecklar en nästintill manisk besatthet för dem. Många uttrycker också ett beroendeproblem och erkänner att de ofta sover med sina telefoner, antingen med dem i handen eller under kudden.

”Jag trodde först att resultaten av mina undersökningar var tillfälliga, eller felaktiga till och med. Men de var konsekventa. Tonåringarna mådde drastiskt sämre rent psykiskt” skriver Twenge i The Atlantic.

Anledningen till att just skärmtid har visat sig ha så stor inverkan på det psykiska måendet är bland annat att tonåringar tenderar att stanna hemma istället för att faktiskt träffa sina kompisar. Undersökningar visar att dagens ungdom inte är lika intresserade av att dricka alkohol, festa, ha sex, dejta eller ta körkort. Många väljer istället att umgås med sina virtuella vänner genom sociala medier, vilket inte bara leder till isolering och ensamhet, utan också sämre sömn.

Twenge menar också att bristen på fysiskt umgänge kommer att drabba den unga generationen hårt i framtiden.
”Tonåren är avgörande för att utveckla sociala färdigheter. Ju mindre tid ungdomarna spenderar med personer rent fysiskt, desto mindre lär de sig om hur de hanterar sociala relationer.” skriver hon i The Atlantic.
”I framtiden kanske vi har en generation som kan använda rätt emoji till en situation, men inte rätt ansiktsuttryck.”

Annons