Annons
X
Annons
X

Forskare: Lundins syn saknar verklighetsförankring

Konfliktforskaren Johan Brosché kritiserar hur Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin tillbakavisar anklagelser om folkrättsbrott i Sydsudan. Till aktieägarna säger ordföranden att bolaget bidragit positivt till lokalbefolkningens livsvillkor.

– Beskrivningen saknar helt verklighetsförankring, säger han.

Misstankarna mot Lundintopparna
Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin.
Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Förundersökningen drivs av internationella åklagarmyndigheten i Sverige och rör bolagets verksamhet i Sudan, numera Sydsudan. Frågan är vilken roll oljebolaget har i den brutala konflikten som pågick när bolaget verkade där 1997- 2003.

Johan Brosché är verksam vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet och har forskat om Sydsudan i tio års tid. Under den tiden då Lundin Oil, numera Petroleum, var verksamt i landet pågick vad Brosché kallar för Afrikas längsta konflikt.

– Konflikten mellan regeringen och rebellgrupperna pågick mellan 1983 och 2005. Man uppskattar att ungefär 2 miljoner människor dog.

Annons
X

Att oljan har varit en nyckelfaktor i konflikten är gediget kartlagt av forskare menar Brosché.

– Områdena där man hittade olja beboddes av människor som tenderade att stödja rebellerna, snarare än regeringen. Regeringens strategi för att ta kontroll över oljan var att göda splittringar i rebellgrupperna för att de olika grupperna skulle utplåna varandra.

Det var i den här kontexten som Lundin Petroleum försökte driva sin verksamhet.

– Lundin var ett av flera oljebolag involverade i konflikten. En anledning till att Lundin fick det här prospektet som fallet rör är att många av de större företagen var oroliga för riskerna och inte ville etablera sig där.

Genom att Lundin var de som hade utvinningsrätten blev oljebolaget viktigt för den sudanesiska regeringen.

– Det intressanta är nu att se hur mycket Lundin visste och hur tätt Lundin och regeringen samarbetade. Att de här brutala övergreppen skedde råder inget tvivel om.

Vad pratar vi om för övergrepp?

– Etnisk resning framförallt. Man ville skrämma bort folk, man brände byar, det skedde våldtäkter och sexuellt våld. Det råder konsensus i forskarvärlden om att oljan haft en negativ roll i det här, säger han och fortsätter:

– Flera rapporter har pekat ut Lundin som ett av de värsta företagen. Och när de och även Carl Bildt ska ge sin bild saknar den ofta helt verklighetsförankring. De säger att de ”vi bidrog till något positivt”. Det är så långt ifrån verkligheten att det blir svårt att ha en diskussion.

Carl Bildt satt i Lundin Petroleums styrelse 2000–2003. SvD har sökt honom för en kommentar.

Ian Lundin säger sig välkomna utredningen och i ett brev till aktieägarna skriver Lundin att bolaget bidragit positivt till lokalbefolkningens livsvillkor.

Även organisationen Swedwatch, som följer svenska företags verksamhet utomlands, välkomnar att utredarna går vidare.

– Man kan konstatera att denna långa förundersökning har resulterat i delgivning om misstanke, och det är på sätt historiskt i sig, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch.

Han menar att det alltid är komplicerat för företag att verka i konfliktområden.

– Och just utvinningsverksamheter har ytterligare svårigheter. Det ställer väldigt höga krav på företagen och det är utmärkt nu om vi kan få svar på vad de gjorde och inte gjorde.

Björnsson menar att om det leder till ett åtal så vore det extremt ovanligt.

– Det här är väldigt viktigt. Det kan inte vara laglöst att verka utomlands bara för att man gör det i en konfliktzon.

Annons

Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X