Annons

Forskare: Kultur är viktigt i en pandemi

Under den pågående coronapandemin är våra möjligheter att delta i kultur- och fritidsaktiviteter begränsade. Men hur påverkar det vårt psykiska välbefinnande?

Det vill en forskargrupp vid Karolinska institutet försöka få svar på.

Under strecket
Sally Henriksson / TT
Publicerad

"Kulturellt engagemang kan vara viktigt för att skapa sammanhållning mellan människor och minska känslor av isolering", tror Fredrik Ullén, professor vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Fredrik Ullén, professor vid Karolinska institutet, tror att studien kommer visa att kulturellt engagemang har betydelse under en pandemi. Pressbild.

Foto: Ulf Sirborn

– Vi vet att kultur kan ha betydelse för människors livskvalitet och hälsa, och pandemin har redan lett till enorma konsekvenser för kultursektorn. Därför var det angeläget för oss att så fort som möjligt få i gång en datainsamling kring hur kulturkonsumtionen har förändrats, och vilka effekter det har, säger professor Fredrik Ullén, en av initiativtagarna till studien, som görs av en forskargrupp på Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska institutet.

Han beskriver enkätstudien som ett första steg där förhoppningen är att intressanta samband ska kunna följas upp med fler studier. Enkäten besvaras online och sprids framför allt genom sociala medier. Den har också översatts till flera språk, bland annat engelska, franska, tyska och holländska.

Annons
Annons
Annons