Annons

"Klimatförändringar kan ha utlöst Syrien-krisen"

Foto: Daniella Backlund

En omfattande torka, möjligtvis orsakad av klimatförändringar, mellan 2006 och 2011 kan ha varit en utlösande faktor för Syrienkriget. Det säger klimatforskaren Johan Kuylenstierna i klimatpodden SvD 2 grader – men varnar samtidigt för att skylla den typen av katastrofer på enbart klimatförändringar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den 4 september i år publicerade tidningen National Observer en stor artikel med rubriken ”This is what a climate refugee looks like”. Under rubriken höll en turkisk polis den livlösa kroppen från den drunknade 3-årige Alan Kurdi – pojken som fick hela världen att få upp ögonen för den flyktingkatastrof som pågår på grund av Syrien-kriget.

Bakgrunden till tidningens dramatiska rubrik är den katastrofala torka som Syrien drabbades av mellan 2006 och 2011, en torka som ledde till att 60 procent av landets bondgårdar kollapsade och att 80 procent av landets boskap dog. Enligt National Observer gjorde detta att Syrien förvandlades till en bomb som väntade på att explodera – och den arabiska våren tände eld på stubinen.

Annons
Annons
Annons