”Pr-byråer fungerar som en förlängning av partier”

I samtal med SvD kommer det fram att Lars Leijonborg inte bara ger råd – utan också har haft i uppdrag att skriva den Nyamko Sabunis viktigare tal.
I samtal med SvD kommer det fram att Lars Leijonborg inte bara ger råd – utan också har haft i uppdrag att skriva den Nyamko Sabunis viktigare tal. Foto: Henrik Montgomery/TT

Känsliga regeringssamarbeten ökar spelrummet för lobbying när allt förhandlas mellan flera partier, säger forskare till SvD. Att fler röstar på missnöjespartier kan bli en effekt av att politik skapas långt från offentligheten.

Under strecket
Publicerad
Anna Tyllström, forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Anna Tyllström, forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Foto: Institutet för framtidsstudier
Annons

Ingen är förvånad. Anna Tyllström är fil doktor i företagsekonomi vid Institutet för framtidsstudier och Stefan Svallfors är professor i sociologi, och båda har läst SvD:s artiklar om Nyamko Sabunis nära kopplingar till toppkonsulterna Johan Jakobsson och Lars Leijonborg.

Båda har också forskat länge på rörelser i gränslandet mellan politik och påverkansbranschen. Övergångar mellan branscherna reglerades fram till för ett år sedan inte alls i Sverige.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons