Annons

Forskare i upprop: Sluta manipulera vetenskapen

Aldrig tidigare har vi sett en större belastning av hormonella sjukdomar. Europa och världssamfundet måste nu agera mot hormonstörande ämnen. Men precis som debatten om klimatförändringar har debatten om denna fråga lidit av förvrängningar av bevisen, skriver hundratalet forskare i ett internationellt upprop.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT

Under decennier har vetenskapen attacke­rats när upptäckter väckt frågor kopplade till kommersiella verksamheter och särintressen. Veten­skapliga bevis har medvetet förvanskats av personer som för­nekar vetenskapen och aktörer understödda av ­industriella intressen för att skapa ett falskt intryck av kontrovers. Genom att skapa tvivel har skydds­åtgärder försenats, med farliga konsekvenser för människors hälsa och miljö. 

Dessa ”tvivlare” arbetar över flera områden, inklu­sive tobaks- och petrokemisk industri, och inom den agrokemiska sektorn. Den petrokemiska industrin är ensam källa till tusentals giftiga kemikalier och bidrar till den massiva ökningen av koldioxid i atmosfären som driver klimatförändringarna.

Annons
Annons
Annons