Forskare hoppas finna vaccin mot bröstcancer

Forskare i Sverige och England har utvecklat en ny strategi för att behandla den ärftliga formen av bröstcancer där två gener är skadade. Djurförsök tyder på att en grupp kända substanser specifikt kan döda tumörceller med dessa förändrade gener. Hoppet är att hitta mer direktverkande läkemedel som också kan användas förebyggande, ett slags vaccin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är nu över tio år sedan som de två bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2 efter intensiv forskarjakt kunde identifieras. Upptäckten möttes med enorm entusiasm som dock knappast har infriats. Det första bakslaget var att genförändringarna enbart finns hos 5–10 procent av de bröstcancerdrabbade, alltså inte hos alla.

Sedan länge används också ett DNA-test för att spåra anlagsbärare och den enda insats som kan göras för att förhindra en eventuell canceruppkomst är att operera bort brösten. Någon speciell behandling eller något läkemedel baserat på genkunskaperna har ännu inte utvecklats.
Nu lanserar dock två forskargrupper, en i Sverige och en i Storbritannien, en tänkbar ny metod att angripa just dessa tumörer. Den bygger på kunskapen att de två cancergenerna normalt fungerar som skydd. De reparerar skador på DNA som skulle kunna leda till tumöruppkomst. När generna själva är förändrade fungerar inte denna reparation och risken för cancer ökar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons