Annons
X
Annons
X

Forskare: Guinness bra för hälsan

En pint Guiness om dagen kan vara bra för din hälsa, visar en studie från universitetet i Wisconsin, USA. Forskare menar att den svarta dryckens antioxiodanter motverkar bildandet av blodproppar.

Det var under ett seminarium om hjärtsjukdomar i Florida som forskare från universitetet i Wisconsin presenterade en studie som gjorts på hundar med förtätningar i blodkärlen.

Hälften av djuren gavs stoutölen Guinness medan de andra fick vanlig lageröl. Forskarna fann att koagulationen i blodet hos hundarna som druckit Guinness minskade. Hos de andra hundarna skedde ingen förändring, uppger BBC News.

Trånga blodkärl kan leda till att blodproppar bildas. En vanlig orsak till hjärtinfarkt är att en blodpropp täpper till ett av hjärtats kranskärl.

Annons
X

Forskarna rekommenderar en pint Guinness om dagen i samband med måltider. Det är antioxidanterna i ölen som har en positiv effekt. Ämnena påminner om de som finns i vissa frukter och grönsaker, uppger BBC News.

Men ännu är det för tidigt att slå fast att stoutölen är hälsosam. En företrädare för Brewing Research International, som genomför undersökningar på uppdrag av ölindustrin säger till BBC att hon vill vara försiktig med att hävda alkoholens positiva inverkan på hälsan.

– Vi vet redan att alkohol har en förtätande effekt på blodkärlen, mer än någon annan ingrediens. Det är möjligt att Guinness har en motsatt effekt på grund av dess antioxidanter men jag vill gärna se mer forskning på ämnet.

För flera årtionden sedan använde sig öltiilverkaren av sloganen ”Guinness är bra för dig” men tvingades upphöra med reklamen eftersom det saknades belägg för påståendet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X