Annons

Forskare: Fel fokus i klimatdebatten

De svenska koldioxidutsläppen är mycket små i ett internationellt perspektiv. Den största andelen av de kvarvarande utsläppen kommer från från trafiken.
De svenska koldioxidutsläppen är mycket små i ett internationellt perspektiv. Den största andelen av de kvarvarande utsläppen kommer från från trafiken. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Klimatfrågan har på sistone åkt upp som en av de stora frågorna i årets valrörelse.

Bra, anser klimatexperten Christian Azar – men tycker att fokus ligger för mycket på vad den enskilda individen kan göra.

Under strecket
TT
Publicerad

Kina står för de överlägset största koldioxidutsläppen av alla länder, en effekt av landets satsning på kolkraft. Bilden är tagen i provinsen Shanxi.

Foto: APBild 1 av 2

Koldioxidutsläppen från flyget har debatterats flitigt i valrörelsen.

Foto: Hasse Holmberg / TTBild 2 av 2

– När man förvandlar klimatpolitiken till vad man får och inte får göra och börjar peka finger åt folk, blir det lätt fel. Frågan blir förknippad med renlevnadsmoralism, säger han.

Azar är professor i energi och miljö på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och är en av de främsta klimatforskarna i landet. Han tycker det är bra att klimatet kom med i valrörelsen, men ifrågasätter debattens inriktning.

Annons
Annons
Annons