Annons

Forskare om åtalet som väcks idag: Extremt ovanligt fall

Bakom det dödliga våldet finns vanligtvis en man som vid ett tillfälle dödar i affekt. Att en kvinna misstänks för planerat mord, vid två olika tillfällen, gör Arbogafallet – där åtal väcks på fredagen –extremt ovanligt. Men det finns fler fall som brutit mot mönstret.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Det finns vissa enstaka fall där kvinnor planerat ett brott där de haft ekonomisk vinning, att de haft en livförsäkring eller så, säger Jenny Yourstone som forskat om kvinnors våldsbrott.

– Men det vanligaste är att det dödliga våldet sker i affekt, att det finns ett missbruk och att det är en slump.

Om det stämmer att den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna förmått andra att döda hennes far 2016 och hennes make 2015 – båda i anslutning till en sommarstuga utanför Arboga – är fallet extremt ovanligt. Arkivbild från en häktningsförhandling i Västmanlands tingsrätt tidigare i år.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 4

Att en kvinna slår ihjäl barn som hon inte känner är mycket ovanligt. Men det är vad en tyska Christine Schürrer gjorde i Arboga 2008. Hon skadade även barnens mamma svårt. Schürrer dömdes till livstids fängelse och hann sitta på både Hinseberg och i Ystad innan hon flyttades till en anstalt i Tyskland. Arkivbild från hovrättsförhandlingen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 4

Styckmord är i sig ovanligt. Att det dessutom utförts av en kvinna som dödat en annan kvinna av svartsjukeskäl gjorde att ett mord i Askersund 2014 fick massiv uppmärksamhet. Kvinnan dömdes till livstids fängelse och avtjänar straffet på Hinseberg utanför Frövi. Arkivbild från Hällabrottet utanför Kumla där kvinnan gömde kroppsdelarna.

Foto: Pavel Koubek/TT Bild 3 av 4

Den så kallade barnflickan i Knutby förmåddes att skjuta ihjäl en annan kvinna. Hon dömdes till rättspsykiatrisk tvångsvård medan anstiftaren, en frikyrkopastor, dömdes till livstids fängelse. Barnflickan friskförklarades 2011. Arkivbild tagen inför förhandlingen i hovrätten.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons