Annons
X
Annons
X

Forskare: ”Det här sänder ut fel signaler i samhället”

Nyktra förare som skadar en annan människa i trafiken får oftare längre fängelsestraff än en som är rattfull. Det visar ny forskning från Statens väg och transportforskningsinstitut. Forskaren Mohammad-Reza Yahya är kritisk: – Jag tycker att det här sänder ut fel signaler i samhället, säger Mohammad-Reza Yahya till TT.

Av TT

Han lyfter fram att straff även har ett förbyggande syfte och menar att samhället inte fullt ut vill förebygga rattfylleribrott när rattfulla kommer lindrigare undan vad gäller de grövre brotten.

– Det här resultatet visar på att något är fel. Det är något som saknas och vi behöver ta reda på varför det blir så här, säger han.

Han tycker att studien väcker frågor om hur trafikanter kan skyddas från rattfyllerister.

Annons
X

– Vi är skyldiga att skydda trafikanter i vardagen. Det är en central fråga när en tredjedel av dem som dödas eller skadas svårt i trafiken har råkat ut för rattfyllerister, säger Mohammad-Reza Yahya.

Det finns de som under en längre tid haft känslan av att onykterhet setts som en förmildrande omständighet vid grova trafikbrott.

– Den här sammanställningen stärker den tesen, säger Tom Bjerver, vd vid Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF).

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tycker att det är en farlig inställning hos domstolarna om man ser onykterhet som en förmildrande omständighet.

  – Har man begått brottet så har man. Det är utifrån det domstolarna måste döma om folk inte ska tappa tilltron till rättsväsendet.

  Ska det finnas någon skillnad i påföljd mellan nyktra och onyktra förare så borde den vara till de onyktras nackdel.

  – Det är faktiskt ett medvetet val att man tar bilnyckeln, låser upp och sätter sig i bilen för att åka iväg. Då är det inte bara dråp man begår om man kör ihjäl någon, man har också gjort sig skyldig till rattonykterhet.

  För att få ett definitivt svar på om onykterhet ses som en förmildrande omständighet tror Tom Bjerver att man måste lusläsa de 1 995 domar som studien bygger på.

  – Svaret kan finnas mellan raderna. Jag tror inte att domare och nämndemän har riktig koll på det här. De är nog inte medvetna om vad de gör, vilket känns lite ruggigt.

  Bättre utbildade domare och nämndemän tror han är det enda som kan råda bot på problemet.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X