Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Därför är din elakaste vän din bästa

Känns det ibland som att din vän bara vill trycka ner dig? Då ska du inte dra inga förhastade slutsatser – forskning visar att det inte är någon härskarteknik utan att din vän bara vill dig väl.

Text: Olivia Hagéus - 18 oktober 2017
Annons

”Ärlighet varar längst” är ett gammalt ordspråk som ibland kan verka tvivelaktigt. Speciellt när du bara vill ha någon vid din sida som bekräftar dig, vad det än handlar om. Men ärlighet och hårda ord behöver inte vara något negativt, det kan vara ett tecken på omtanke, enligt en ny studie.

– Vi har upptäckt att folk kan vara ”elaka för att mena väl” – vilket betyder att de tagit ett beslut som i längden kommer att gynna dig, även om du mår dåligt av det i stunden. Och detta trots att de själva inte vinner inte något på det, snarare tvärtom, säger en av forskarna, Belén López-Pérez.

Det är lätt att bli irriterad när ens vän är envis, utmanande och för ärlig. Men egentligen är det en egenskap som ska uppskattas. Det är den typen av vänner som vet när du behöver komma ner på jorden, och som inte alltid håller med dig utan utmanar dig att tänka annorlunda.

– Ett vardagsexempel skulle vara att din vän framkallar en rädsla för misslyckande om personen de älskar skjuter upp sitt arbete, istället för att plugga inför provet, förklarar López-Pérez

Vi tenderar alltså att ibland få våra vänner att må dåligt, eftersom vi förutspår att det kommer leda till att de mår bättre i framtiden.

Annons