Forskare: Dags att behandla fiskar bättre

Nya forskningsresultat visar att fiskar besitter en betydligt större grad av medvetande än vad man förut har trott, skriver debattörerna.
Nya forskningsresultat visar att fiskar besitter en betydligt större grad av medvetande än vad man förut har trott, skriver debattörerna. Foto: Stefan Sauer/DPA/TT

Precis som däggdjur och fåglar kan också fiskar bli stressade och känna smärta. Så varför behandlar vi dem då så annorlunda, frågar fyra forskare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förutom att fisk utgör en av människans absolut viktigaste näringskällor, så spelar fiskar även en viktig roll i samhället som försöksdjur inom forskning, ”sällskaps- och prydnadsdjur” och inte minst för rekreation (sport- eller fritidsfiske). Ändå behandlar vi dem helt annorlunda än våra andra produktionsdjur, sällskapsdjur och villebråd. Varför? En del av förklaringen kan vara att fiskar lever under vattnet, i en miljö som känns främmande för många av oss. Att fiskar sedan, tills skillnad från däggdjur och fåglar känns kalla när vi rör vid dem, sällan visar några ansiktsuttryck eller kommunicerar med hjälp av ljud, hjälper nog inte heller.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons