”Forskare blundar för kunskap om barns behov”

Efter 16 års kamp för ökad valfrihet i familjepolitiken är det anmärkningsvärt att se hur motståndarsidan fortfarande backas upp av samma forskare. Avlönade med våra skattepengar fortsätter de med sitt förnekande av modern forskning om barns omsorgsbehov. Det skriver debattörerna Madeleine Lidman och Susanne Nyman Furugård.

Under strecket
Publicerad

Varför kan inte forskning kring barn diskuteras utan att vi förringas för att vi driver frågan om att det behövs alternativ inom familjepolitiken? Det undrar artikelförfattarna.

Foto: Hasse Holmberg/TT (Arkiv 2014)

Madeleine Lidman och Susanne Nyman Furugård

Foto: Privat
Annons

Vi som försöker få ökad valfrihet i familjepolitiken stöter ofta på ett hårdnackat motstånd från inte bara ansvariga politiker, utan också från forskare, organisationer och myndigheter som helt eller delvis finansieras med offentliga medel. Upprepade gånger har vi gått i debatt med dem för att få dem att ta in modern forskning om barns omsorgsbehov och hur dåligt familjepolitiken svarar mot dessa behov. Vi har också visat på hur bristerna kan vara en bidragande orsak till den ständigt ökande psykiska ohälsan bland unga.

Det är anmärkningsvärt att vissa så totalt förnekar den forskning som finns och det är förvånande att det är samma namn som återkommer hela tiden. Personer som av någon anledning vägrar ta till sig denna väletablerade kunskap om vad barn behöver för att må bra. Därigenom hindrar de att föräldrar får viktig information som underlättar för dem att fatta beslut om hur barnen ska tillbringa sina första betydelsefulla år i livet. Beslut som är beroende av en modern och flexibel familjepolitik, som utgår från att barn är olika och låter föräldrar själva få välja vilken barnomsorg som passar deras barns behov.

Annons
Annons
Annons