Annons

Forskare: Avskräcker vissa – men inte alla

Skärpta straff för sexköp riskerar att göra det svårare för sexköpare att söka hjälp, och de som säljer sex kan hamna i farligare situationer, enligt en forskare. Arkivbild.
Skärpta straff för sexköp riskerar att göra det svårare för sexköpare att söka hjälp, och de som säljer sex kan hamna i farligare situationer, enligt en forskare. Arkivbild. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Skärpta straff för sexköp kan avhålla vissa från att begå brott – men riskerar samtidigt att göra det svårare för sexköpare att söka hjälp. De som säljer sex kan också hamna i farligare situationer, enligt en forskare.

Under strecket
Anja Haglund / TT
Publicerad

Krafterna bakom varför personer köper sex är komplexa, menar forskaren Ylva Grönvall. Utifrån tidigare forskning om personers motivation till att köpa sex skulle skärpta straff kunna avskräcka vissa, men inte alla, säger hon.

– Beroende av hur, var och av vem personer köper sex så upplever de sig mer eller mindre påverkade av sexköpslagen, säger Ylva Grönvall, som är doktorand i socialt arbete vid Malmö universitet och tidigare arbetat med samtalsstöd för personer som säljer eller köper sex och som samordnare mot människohandel.

Annons
Annons
Annons