Annons

Sofia Nerbrand:Forskare är den fria världens viktigaste säkerhetstjänst

Radikalism, och särskilt islamism, upptar mycket av dagens säkerhetsarbete. Det är avgörande att vi förstår orsakerna för att lyckas med förebyggande insatser och vårt försvar. Forskare har en nyckelroll att bistå med kunskaper, förslag och en sansad samtalston.

Under strecket
Publicerad

Putin – president och provokatör. Katastrofal kombination.

Foto: Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN

Är den internationella terrorismen det mest överhängande hotet i världen? När man betänker hur starkt narrativet är sedan terrorattentaten den 11 september 2001 verkar det så. Kriget mot terrorismen har bedrivits hårt sedan dess: i Pakistan, i Irak, i Mellanöstern, i Tjetjenien, i Nigeria… Det förs även på Internet och i Europa. Våra vardagsliv har förändrats med mer övervakning och mer rigorösa gränskontroller.

Vaksamheten har kommit att riktas mot i synnerhet islamistisk terror sedan al-Qaida slog världen med förfäran för 15 år sedan. Med attackerna på oskyldiga människor i Paris, Madrid, London, Bryssel och Köpenhamn har fokuset ökat ännu mer på islamismen. Den första tanken hos många var förmodligen att det var islamister som låg bakom även terrorattentaten i Oslo, innan vi fick veta att de begåtts av högerextremisten Anders Behring Breivik.

Annons
Annons
Annons