Forskare anklagas för fusk

En före detta professor vid Karolinska Institutet i Solna misstänks för fusk, plagiat och förfalskningar. I över ett år har Vetenskapsrådet granskat fallet, som är landets hittills största undersökning av forskningsfusk. Ex-professorn har i en intern utredning fått hård kritik för sitt agerande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Upprinnelsen till den spektakulära fuskutredningen är en bitter konflikt mellan den förre KI-professorn och Kerstin Uvnäs Moberg, professor vid Statens Lantbruksuniverstitet, SLU, i Uppsala.
Det hela har utvecklats till en tragisk forskningssåpa fylld med personliga påhopp, beskyllningar och en strid ström av anmälningar.
Kerstin Uvnäs Moberg hade gjort karriär som ledande expert på hormonet oxytocin som utsöndras vid amning, förlossning, beröring, massage, sex och välbefinnande.

I mitten av 1990-talet började hon samarbeta med ex-professorn, främst med djurförsök och de publicerade också ett 20-tal artiklar tillsammans.
Efter några år föll de två för allt starkare inviter, inte minst inom KI, att kommersialisera den egna forskningen, att bilda företag, ta patent och skaffa riskpengar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons