Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Forskare: 24-åringar borde räknas som tonåringar

Foto: Broadimage/REX / Rex Features

De flesta minns sin tonårsperiod med en skräckblandad förtjusning. Nu kan den perioden komma att förlängas – allt mer forskning pekar på att vi är bör betraktas som tonåringar upp till 24 års ålder.

Text: SvD Perfect Guide - 12 april 2018
Annons

En grupp forskare från Royal Children’s Hospital i Australien meddelade nyligen att de ville förlänga tonårsperioden till 24 år. Det innebär att vi i framtiden kan komma att kalla personer för tonåringar trots att ordet ton inte är inkluderat i deras ålder.

Det är inte första gången en förlängd tonårsperiod föreslås. I september förra året publicerades en undersökning i den vetenskapliga tidsskriften Child Development som pekade på att dagens tonåringar deltar i färre ”vuxenaktiviteter” än de som växte upp under 90-talet. I undersökningen analyserade forskare data från rad olika grupper, bestående av åtta miljoner 13 till 19-åringar mellan åren 1976 till 2016, för att ta reda på vad tonåringar gjorde på sin fritid. I rapporten fann man att tonåringar i dag nådde viktiga milstolpar – som att ta körkort, skaffa ett extrajobb och ha ett aktivt dejtingliv – mycket senare än vad unga personer gjorde för 20 år sedan.

Studier har pekat på en rad olika anledningar till varför unga i dag har svårt ta sig ut i vuxenlivet. Den vacklande ekonomin har setts som en förklaring eftersom det bland annat har lett till att nyexaminerade från universitet haft svårigheter att köpa en egen bostad (och därför varit tvungna att bo hos sina föräldrar). Att samhället blivit mer jämställt har också satt sina spår och tros vara en bakomliggande faktorn till varför unga i dag gifter sig senare och väntar med att skaffa barn.

Men den förklaringen som flest forskare verkar vara eniga om är framväxten av smartphones. Många tonåringar lever i dag den största delen av deras liv online, vilket förklarar den markanta skillnaden i att ha ett socialt liv utanför hemmet.

Lyckligtvis finns det flera fördelar med att förlänga tonårsperiod. Att unga börjar engagera sig i riskfyllda ”vuxenaktiviter” senare i livet har bland annat lett till att färre unga konsumerar alkohol och man har sett en påfallande minskning av tonårsgravideter.

Med tanke på att vi i dag lever längre är det kanske inte så konstigt att skjuta på vuxenlivet. Varför ha så bråttom att växa upp?

Annons